torsdag 12 april 2018

Marmorera med gesso

Att göra en snygg bakgrund är ibland den största utmaningen. Om man färglagt ett motiv och inte har ett mönsterpapper som man tycker passar, är det kul att kunna göra en egen bakgrund. Inte nog med att den matchar perfekt, den är dessutom unik och handgjord och du har fått kladda ner dig lite!
När man ska göra den här sortens bakgrund behöver man bara några små saker. Gesso eller annan vit akrylfärg, färgad akrylfärg, en stencil eller mask, och något att dra färgen över masken med. Och nåt att göra bakgrunden på, så klart!


Ta din bakgrund (jag tog en tag) och lägg den på ett underlägg som du kan kladda på och lägg masken över. Vill du, kan du tejpa fast masken med maskeringstejp så den ligger still, men det brukar inte behövas. Sedan duttar du på lite färg. Tänk att du ska dra färgen fram och tillbaka eller hit och dit, så kanske tre-fyra duttar. Sen samma sak med gesso, tre-fyra duttar. Nu! Ta ditt verktyg (spatel, glasspinne, gammalt plastkort) och draaaa färgen över masken. Ta inte ditt betalkort bara, chippet funkar nog dåligt med färg i...


Det tar typ en halvtimme för färgen att torka. Jag gillar inte att använda embossingfönen till det, för det blir så bubbligt i färgen då, men det kan man göra om man är otålig. Mitt knep är att ha fler projekt igång samtidigt. Då kan man göra något annat medan man väntar.

Materiallista:
Akrylfärg - finns för närvarande bara i fysiska butiken. Kontakta Yvonne!

Inga kommentarer: